Beschikt jouw woning over een kleine badkamer, maar wil je toch de mogelijkheid hebben om lekker te kunnen badderen? Dan kun je het beste kiezen voor een bad-douchecombinatie. Dit is de ideale oplossing om ruimte te besparen in jouw badkamer, en tegelijkertijd te kunnen genieten van heerlijke ontspanningsavonden in bad. Om te voorkomen dat jouw badkamer kleddernat wordt als je gaat douchen, is het kiezen van een passende badwand essentieel.

Wat is een badwand?

Een badwand is een aparte wand die je op je ligbad monteert. Hiermee tover je een gedeelte van je ligbad om tot een soort douche cabine. Dit is ideaal als jouw badkamer enkel beschikt over een ligbad, en geen douche. Je hebt tenslotte niet altijd de tijd om uitgebreid in bad te gaan. Soms wil je jezelf gewoon even lekker snel afspoelen onder de douche. Een badwand zorgt er ook voor dat je badkamer beschermd is tegen opspattend water. Zo hoef je niet na iedere douchebeurt je badkamer helemaal droog te lappen. Naast de hiervoor genoemde voordelen zorgt een badwand ook voor een moderne look voor jouw badkamer. Het ziet er een stuk strakker uit dan een douchegordijn.

Welke badwand past bij mijn badkamer?

Badwanden zijn er in verschillende soorten. De meeste badwanden zijn van glas. Dit is ook het meest aan te raden, zeker als je een kleine badkamer hebt. Het glas zorgt namelijk voor een luchtig effect. Een badwand van bijvoorbeeld steen, of een douchegordijn breekt de badkamer op, iets wat je niet wilt als je al niet zoveel ruimte hebt. Je hebt badwanden die uit een vlak bestaan, maar er zijn ook modellen die uit twee, drie of vier delen bestaan. Deze kun je in en uitklappen, zodat je gemakkelijk en veilig in het bad kunt stappen en het douchegedeelte tot een aparte cabine kunt omtoveren. Je kunt kiezen voor een recht toe, recht aan model, of met een ronde bovenkant. Ook zijn er welke voorzien van een mooi breed handvat, zodat je de wand als een deur open kunt doen. En nog een voordeel is dat je er je handdoek aan kunt hangen!

Hoe onderhoud ik mijn badwand?

Een glazen badwand trekt natuurlijk snel de aandacht, zeker in een kleine badkamer. Het is daarom belangrijk dat je de badwand goed onderhoudt. Vuil en kalkaanslag op glas valt al gauw op. Om kalkaanslag en vuil op het glas te vermijden is het goed om na elke douchebeurt de wand droog te maken met een trekker en schoon te poetsen. Dit lijkt misschien veel werk waar je na een hete douche niet op zit te wachten, maar als je het niet doet kost het je op lange termijn uren werk. Er zijn ook badwanden die gemaakt zijn van veiligheidsglas met een speciale anti-kalk coating. Dit is absoluut aan te raden, dan hoef je niet constant met chemische anti-kalk spray aan de slag. Met zo'n speciale coating maken kalk en vuil geen schijn van kans!