Wanneer je naar een sollicitatiegesprek gaat, is een eerste indruk heel belangrijk. Je kleding maakt daar onderdeel van uit, en moet dus tip top zijn. Hoewel sommige bedrijven en banen heel casual zijn, wordt er bij andere banen verwacht dat je er netjes uitziet. Hierbij gaat het vooral om managementfuncties, of bijvoorbeeld in de advocatuur, financiële wereld en consultancy. 

Mannen

Voor mannen is de absolute, top formele outfit natuurlijk een pak. Zeker voor bepaalde functies, wordt er verwacht dat je altijd een pak draagt wanneer je aan het werk bent. Bij je sollicitatie, zul je dan ook echt een pak moeten dragen. Zo zien de werkgevers dat je bij hen past, en er echt voor gaat. Als je in casual kleding op gesprek komt, kun je laks en sjofel overkomen. En dat is geen goede eerste indruk als je ergens wil gaan werken. Je wilt dan juist zelfverzekerd, goed verzorgd en serieus overkomen. Voor mannen is een pak dragen de beste manier om die indruk te geven. 

Een stapje onder een pak, is een net overhemd. Wanneer het dertig graden buiten is, hoef je natuurlijk niet altijd een driedelig pak te dragen. Of wanneer een bedrijf zegt dat het een casual gesprek is, is het natuurlijk gek als je in een volledig pak aankomt. Dan is een overhemd de perfecte manier om in het midden te gaan zitten. Je komt dan niet heel stijf over (wat met een pak wel zo zou zijn), maar wel gewoon verzorgd. In zo’n geval is een nette polo ook een optie bijvoorbeeld. Voor hele casual gesprekken, is een polo ook altijd een goede optie. 

Vrouwen

Zeker wanneer het gaat om grote, belangrijke posities binnen een bedrijf, zul je als vrouw een goede en sterke eerste indruk moeten maken. De kleding is hierbij dan ook heel belangrijk. Je wilt er verzorgd, serieus en zelfverzekerd uitzien. Waar mannen een pak hebben, kunnen vrouwen een mantelpak dragen. Maar bij vrouwen wordt niet verwacht dat ze altijd een mantelpak dragen. Een nette blouse is vaak ook al genoeg met een pantalon. Als je wil, kun je dan altijd nog een blazer dragen. Een kokerrok met een blouse erop kan ook heel mooi staan, en serieus overkomen. 

Merkkleding

Zeker bij sommige high key bedrijven, kan het dragen van merkkleding helpen. Je kunt aan een pak zeker zien of het van een groot merk is, of een goedkoop pak. Bij vrouwen is dit soms minder zichtbaar, maar het dragen van merkkleding kan wel helpen. Een merk als givenchy bijvoorbeeld, heeft hele nette en mooie blazers voor vrouwen.