Ik streef ernaar om iedereen op een unieke manier te inspireren. Aangezien er in Nederland alleen al ontzettend veel verschillende banen in diverse vakgebieden zijn, is er genoeg om uit te putten. Hierdoor hoef ik eigenlijk nooit lang na te denken over een nieuw onderwerp voor mijn volgende blog. Vandaag pak ik het bijvoorbeeld compleet anders aan. Deze blog staat namelijk compleet in het teken van de logistiek. Ik deel vandaag een paar handige weetjes met jou. Uiteraard is het geheel aan jou wat je vervolgens met die informatie doet. Ik vond het in ieder geval interessant om te ontdekken en uit te werken tot een blog!

Nieuwe logistieke hotspots

Sta je op het punt om een bedrijf te beginnen in de logistiek? Denk je erover na om een nieuwe vestiging te openen of te verplaatsen? Dan is het goed om te weten wat momenteel de hotspots zijn voor deze sector. Wanneer je de meest belovende locatie wilt, dan raad ik je aan Lelystad, Nijmegen, Zaanstad, Bleiswijk of Waddixveen te overwegen. Savills, een vastgoedadviseur, heeft hier namelijk onderzoek naar gedaan. In dat rapport concluderen ze dat deze gebieden in de Randstad veel potentie hebben. Uiteraard zijn de belangrijkste aspecten meegenomen in dit onderzoek. Denk hierbij aan de beschikbare ruimte, arbeidskosten, de ligging ten opzichte van de infrastructuur en dat soort aspecten. Daarom zijn deze locaties de nieuwe logistieke hotspots! 

Handige logistieke hulpmiddelen

Naast een goede locatie zijn de juiste spullen vanzelfsprekend ook belangrijk. Zeker in de logistieke sector moet je goed kijken naar de materialen en producten die je gebruikt. Er kan namelijk een boete tegenover staan als je niet voldoet aan bepaalde eisen. Dat geldt niet alleen voor de algemene veiligheid van de werkvloer. Sommige eisen zijn gecreëerd voor het klimaat en het milieu. Een goed voorbeeld hiervan is de wetgeving omtrent de opslag van gevaarlijke vloeistoffen. Je kunt potten met bepaalde vloeistoffen niet zomaar in de opslag zetten. Nee, deze moeten op geschikte lekbakken geplaatst worden. Bovendien is niet elke lekbak hiervoor geschikt. Het is een vereiste dat de lekbakken de juiste capaciteit hebben en bestand zijn tegen de gevaarlijke vloeistoffen in kwestie.

Naast het milieu zijn er ook afspraken die bijdragen aan de hygiëne. Wanneer er medische spullen worden vervoerd, dan zijn daar specifieke regels voor. Daarnaast kun je ook niet voedsel zomaar transporteren. Om de veiligheid én hygiëne te garanderen, worden hier kunststof pallets voor gebruikt. Pallets gemaakt van kunststof zijn namelijk makkelijker schoon te maken. In houten pallets kunnen bacteriën of vuiltjes in het hout terecht komen. Dat krijg je lastig schoon. Kunststof pallets zijn daarom de standaard voor transport van goederen waarbij hygiëne belangrijk is.