Een podium creëren in je eigen huis is geen eenvoudige taak. Een podium moet voldoen aan verschillende eisen en een huiskamer is niet de ideale omgeving daarvoor.

Maar je kunt wel dicht bij de situatie van een theaterpodium komen als je huiskamer groot genoeg is. In de eerste plaats moet een podium natuurlijk hoger liggen dan de omgevende ruimte. Maar voor een huiskamer of kleine zaal ook weer niet te hoog.

Hoe bepaal je de juiste hoogte voor je podium?

Aan de hand van de hoogte van het plafond kun je zien hoe hoog je maximaal kunt opbouwen. Je moet vanuit de verste hoek van de kamer zichtbaar zijn, ook met een spreekstoel of ander bouwsel voor je. Maar je moet ook weer niet te hoog en te ver van je publiek af komen te staan. Een hoogte van twintig centimeter is voor een huiskamer of kleine zaal hoog genoeg. Wanneer het publiek voor het podium aan tafels zit kun je het iets hoger maken, dertig centimeter.

Dit geeft ook de toeschouwers die niet helemaal met hun gezicht naar het podium gericht zitten toch de kans voldoende te zien.

Zien, horen en nog meer.

Verlichting van het podium is belangrijk. De toeschouwers moeten goed kunnen zien wat zich precies op je podium afspeelt. Zorg ook voor een goede geluidsinstallatie.

Opbouwspots zijn de beste oplossing voor een podium in een woonhuis. Ze nemen weinig plaats in en zorgen toch voor goede verlichting. Bovendien kunnen opbouwspots ook gebruikt worden wanneer het podium gedemonteerd is.

Bouw je podium daarom op uit modules.

Maak platen van triplex of multiplex van 1.20 meter bij 1.20 meter, voldoende om de ruimte van je podium goed te vullen en bevestig planken van 20 cm bij 2 cm aan de onderkant. Schroef de multiplex platen van boven in de planken. De onderkant maak je dicht met triplex. De bovenkant van het multiplex is het podiumoppervlak en de onderkant is de ondervloer. De ondervloer biedt stevigheid en sterkte aan het podiumoppervlak. Met haakjes en ogen aan de buitenste modules maak je een eenvoudig, demonteerbaar geheel.

Een rij van vier op vijf led opbouwspots achter in het podium en twee of drie spots boven de rand van het podium zou voldoende moeten zijn. Koop opbouwspots met vervangbare lampen, dan kun je eenvoudig de witte verlichting vervangen door lampen met elke gewenste kleur. Een achtergrond verlicht met groen licht zorgt voor rust. Blauwe verlichting geeft het gevoel van ruimte.

Eenvoudig meer kleur.

Als je de achterwand schilder in de kleur wit heb je zonder moeite een projectiescherm van bijna bioscoop afmetingen. Een projector achter in de ruimte en de mogelijkheden voor je podium nemen geweldig toe. Kies een projector met aansluitingen voor je laptop of PC.

Het geven van voorstellingen en lezingen vanuit je huiskamer kan, met wat moeite, toch volledig professioneel worden.