De infrarood verwarming wordt ook wel de verwarming van de toekomst genoemd. In steeds meer huishoudens zijn we dat de reguliere centrale verwarming wordt vervangen door infrarood warmtepanelen. Maar doen we daar als consument nu juist goed aan of kunnen we beter nog even wachten met zo’n infrarood warmtepaneel aan ons plafond? In dit blog hebben we alle voor- en nadelen van de infrarood verwarming voor je op een rijtje gezet! Zo kunt u zelf inschatten wat u van de voordelen vindt en of deze techniek ook in uw eigen woning uitkomst kan bieden!

Wat is een infrarood verwarming?

Voordat we de voordelen en nadelen op een rijtje zetten is het misschien eerst goed om te weten wat een infrarood verwarming nu precies is. De infrarood verwarming werkt namelijk anders dan de reguliere centrale verwarming in huis. Deze verwarming werkt namelijk door middel van stralingswarmte. Niet de schadelijke straling waar we dag in, dag uit voor gewaarschuwd wordt maar een onschadelijke stralingswarmte die hetzelfde aanvoelt als de stralen van de zon. Deze straling geeft eigenlijk direct warmte af waardoor een ruimte veel sneller wordt verwarmd en daarnaast wordt opgenomen door het huis en de meubelen die in het huis aanwezig zijn. Na deze opname wordt de warmte weer vrijgegeven waardoor de warmte eigenlijk in het huis blijft. Daarbij voelt deze warmte erg prettig aan/ 

De voordelen van deze verwarming

De infraroodverwarming is dus een verwarming die veel minder energie nodig heeft en dat is ook meteen het grootste voordeel. De warmtepanelen geeft veel sneller warmte af waardoor er dus veel minder lang energie nodig is om alles op gang te houden. Daarnaast kan een infrarood verwarming in alle ruimtes in een huis worden geïnstalleerd en kan deze verwarming dienen als bijverwarming of zelf de centrale verwarming helemaal vervangen. Daarnaast zijn de panelen makkelijk te installeren en zijn ook zo gekoppeld aan de slimme thermostaat. De panelen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar waardoor het helemaal naar wensen en behoeften kan worden ingericht.

De nadelen van deze verwarming

Uiteraard zitten er ook enige nadelen aan de infrarood verwarming en dat is bijvoorbeeld dat deze verwarming wel precies op de juiste plaats in een ruimte geïnstalleerd moet worden om het optimale effect te bereiken. Daarnaast kan het zijn dat een aantal elektriciteitsdraden omgelegd moeten worden om de panelen van energie te voorzien.

Echter wegen de nadelen naar onze mening niet op tegen de voordelen en is de infrarood verwarming echt de verwarming van de toekomst. Denkt u er ook zo over? Laat het ons vooral weten!