De zomer is in het zicht en nu het weer geregend heeft, kunnen alle bloemen weer mooi bloeien. Ook tussen de struiken en de kleurige blaadjes zoemt het van het leven. Hoog in de bomen tjirpen de vogels heel wat af en overal ruikt het naar de zomer. Hoe staat jouw tuin ervoor? In deze blog geef ik een paar suggesties voor je tuin. De één wat groter en de ander een kleine toevoeging maar beide zullen extra kleur en levendigheid in jouw stukje koninkrijk brengen.

Fladder, fladder

Goed, het is nu misschien een beetje laat voor het broedseizoen maar als mensen kunnen we de natuur altijd een handje helpen. Bijvoorbeeld door her en der in de tuin dingetjes op te hangen. Denk bijvoorbeeld aan zakjes met noten of pindakaasbollen. Die vinden ze echt niet alleen in de winter lekker hoor, die mogen het hele jaar wel hangen. Kijk wel uit dat het in het broedseizoen niet te veel is. De jonge vogels moeten immers ander voer krijgen van hun ouders. Daarnaast kan je ook nestbakken ophangen bijvoorbeeld als je veel zwaluwen rond hebt vliegen. Grote kans dat ze het jaar daarop weer terugkomen en weer in jouw nestbakken hun nest maken.

Bordertje hier, bordertje daar

Voor de echte hobby tuiniers onder ons kan je jouw tuintje natuurlijk ook omtoveren tot een miniversie van de tuinen van Versailles. Plaats verschillende bloemen in de borders en werk alles in de zomer maanden lekker bij. Een hobby die er goed uitziet en nog lekker ruikt ook.

Laat het los

Heb je een tuin maar gebruik je maar een klein deel bijvoorbeeld om buiten te eten, of te zonnen? Je kan de rest laten vieren. Het hoeft helemaal niet strak aangelegd en als je onkruid zelf geen probleem vindt, vindt niemand dat. Je zou bijvoorbeeld nog van tevoren bijenmix zaden in de delen tuin gooien die je niet gebruikt. Daar zullen allerlei kleurige bloemen en struiken uitgroeien en dat is goed voor de insecten. Heb je de natuur weer een handje geholpen.

Boven is onder

Wil je eens iets anders proberen met je tuin? Dan kan je tuinschermen kopen met ijzeren rasters. Hier kan klimop tegen aangroeien en als je ze plaatst waar je stokrozen hebt staan, kun je die er ook tegenaan zetten. Zo bloeit alles vrolijk en staat het ook nog eens fier overeind. Als je daar niet vrolijk van wordt, weet ik het ook niet meer!