Doe-het-zelver

Zelf klussen is natuurlijk heerlijk. Of je het nou alleen thuis doet als hobby of er zelfs je werk van hebt gemaakt: het kan heel ontspannend zijn. Door met je handen bezig te zijn en je lichaam aan het werk te zetten geef je je hersenen wat rust. Deze kunnen zo even opladen omdat de focus op het lichamelijke werk ligt. Je ziet dat hersenen na het klussen (maar ook tuinieren, koken of schoonmaken) vaak weer scherper zijn en beter kunnen focussen. Als jij een klusser bent, houdt dit dan vooral vol. Het is goed voor je!

Rug

Wat echter minder goed voor je is, is het slepen met zwaar gereedschap. Natuurlijk heb je dit nodig om je werkje af te krijgen, maar denk aan je lijf. Leuk dat het klussen je hersenen ontspant, maar als je daarna een hernia oploopt door het zware tillen schiet dit alsnog zijn doel voorbij. Een gemiddelde gereedschapskoffer weegt al gauw 20 kilo. Als je deze veel moet verslepen breng je lichaam, en met name je rug, in gevaar. En de proffessionele klusser heeft vaak meer dan één koffer. In ieder geval, of het er nou maar één is of een hele set, onderschat deze belasting op je rug niet. Er zijn genoeg klussers bekend die tijdelijk de werkzaamheden moeten neerleggen vanwege rug- en knieklachten. Hoewel rust op de korte termijn helpt gaat het vaak niet helemaal over. Je rug moet nog een heel leven mee, dus die wil je zo lang mogelijk goed houden. Het is dus verstandig om in een goede Gereedschapswagen te investeren. Dit zijn een soort steekkarretjes waar je je gereedschapskoffers op kunt zetten en aan kan vastmaken. Door de wieltjes kan je deze als een koffertje achter je aan rollen in plaats van te hoeven tillen. Dat scheelt al een hoop! Je kan ze gevuld krijgen zoals deze Gereedschapswagen gevuld of leeg zoals deze Stanley gereedschapswagen.

Stijl

En of je er dan niet knullig uit ziet? Nee hoor, vind ik niet. Je ziet er uit als iemand die nadenkt over de gevolgen van het tillen van zware spullen voor het lichaam. Als een verstandig man dus, in feite! En mocht je je nou toch een beetje zorgen maken over hoe dit overkomt: de karretjes zijn in alle kleuren, soorten en maten te krijgen. Zoek er bijvoorbeeld eentje uit die qua kleuren bij je koffers past (of nog beter, bij je outfit!). Omdat de wagentjes in hoogte verstelbaar zijn kunnen ook meerdere mensen er eentje delen binnen een bedrijf. Let dus op je lijf en maak gebruik van dit soort materialen!