Waar iedereen vroeger vooral zelfvoorzienend was, leven we tegenwoordig juist in een samenleving waar iedereen een specialisatie heeft. De één bakt brood terwijl de ander je fiets repareert. Daarom is goede logistiek en goed vervoer erg belangrijk. Omdat elk bedrijf in iets anders gespecialiseerd is, zijn er veel verschillende vervoersmogelijkheden om je product zo goed mogelijk te houden. Vooral bij producten met een beperkte houdbaarheid, is het belangrijk om optimaal vervoer te regelen. Vervoer je verse producten zoals vlees, vis of bloemen, bloedmonsters of medicijnen die gekoeld moeten worden? Dan heb je een koelwagen nodig. Een vrachtwagen is niet altijd even handig omdat ze bijvoorbeeld niet overal kunnen komen. Een bakwagen is mobieler. Bij bakwagens kan de temperatuur van de vervoerde goederen variëren tussen -35 C° en 35 C° omdat ze voorzien zijn van een elektrisch koelsysteem.

Heb ik een koelwagen nodig?

Voor bederfelijke levensmiddel heeft de Nederlandse voedsel en warenautoriteit eisen gesteld. Onder bederfelijke levensmiddelen vallen producten zoals vis en visproducten (vers, gerookt of gestoomd), vlees en vleesproducten, melk en melkproducten, voorgesneden groenten of fruit of voorbereide maaltijden. Bij koude producten bestaat er ook nog een verschil tussen gekoelde en diepgevroren producten. Gekoelde producten zonder specifieke bewaartemperatuur moeten bewaard worden bij maximaal 7 C°. Voor diepgevroren producten geldt echter een maximale temperatuur van -18 C°. Deze eisen zijn te vinden in de warenwet bereiding en behandeling van levensmiddelen. Maar ook non-food producten moeten soms gekoeld vervoerd worden. Bloemen blijven een stuk mooier als ze gekoeld blijven. Ook hebben sommige medicijnen gekoeld vervoer nodig. Medicijnen zijn een scheikundig product en temperatuur kan bijvoorbeeld invloed hebben op de werking van een medicijn. Een koelwagen kan in dat geval van levensbelang zijn.   

Waar moet ik op letten?

Wil je een koelwagen aanschaffen, dan zal je veel opties tegenkomen. Denk daarom voor de aanschaf goed na over het doel van de koelwagen. Vervoer je gekoelde of diepgevroren producten? Vervoer je beide tegelijk, is het handig om een apart koel- en vriescompartiment te hebben. Zo kan je alle producten op de juiste manier vervoeren. Heb je al een koelwagen aangeschaft, let er dan op waar je werkzaamheden aan je koelwagen laat verrichten. Voor werkzaamheden is er geen bedrijfscertificaat nodig, maar de personen die de werkzaamheden verrichten moeten wel een certificaat hebben. Het certificaat wat hiervoor nodig is, is een geldig f-gassencertificaat. Dit kan gehaald worden door een examen af te leggen bij een aangewezen exameninstelling.