OSB is de afkorting voor Oriented Strand Board. De afkorting OSB staat vooral bekend door een OSB-plaat. Dit is een plaat die van tevoren gemaakt is van bepaalde schilfers hout, die met een bindmiddel zijn geperst. Mede daardoor is een OSB-plaat ideaal om volledig te kunnen recyclen. OSB wordt meestal niet gebruikt voor zichtwerk, terwijl je het wel vaak in het zicht tegenkomt in een huis. Denk aan vloerplaten, wandplaten of bijvoorbeeld strand of tuinhuizen. Maar wat zijn de voordelen nou van een OSB-plaat en waar wordt het voornamelijk voor gebruikt? Dat gaan we vandaag eens uitgebreid bespreken.

De voordelen

Een OSB-plaat heeft veel voordelen. Een van de eerste voordelen die we willen bespreken is dat het veel minder energie kost om deze platen te persen. Ook kan je op verschillende manieren met het hout werken. Dat is uiteindelijk ook alleen maar goed en beter voor het milieu. Een ander voordeel is dat de bekende OSB-platen een veel lager isolatierendement hebben. Bij OSB ligt dit ongeveer 2 keer hoger als bij normale platen. Doordat dit veel hoger ligt is er bij de productie van een OSB-plaat ook veel minder hout nodig. Daarnaast kan je de platen voor allerlei verschillende dingen gebruiken. Denk aan ondervloer, parket of laminaat. De platen hebben een dikte tussen de 6 en 25 millimeter.

De nadelen

Een van de bekendste nadelen van een OSB-plaat is dat ze hygroscopisch zijn. Dit betekent dat ze vocht aantrekken en opnemen Dit is erg belangrijk om van tevoren te weten aangezien je hier wel rekening mee met houden. Wanneer je OSB-hout wil gaan gebruiken, moet je hier alert op zijn. Niet alleen bij het aanschaffen van de platen of tijdens het werken ermee. Bij zowel de transport als bij de opslag moeten de platen al tegen regen en vocht beschermd worden om te voorkomen dat het hout vervormd wordt. Dit is niet alleen het geval bij OSB-platen, maar dit komt vaker voor bij samengeperste platen.

Kwaliteit

Het is goed om verschillende producenten met elkaar te vergelijken en te kijken bij wie je je OSB-plaat zal aanschaffen. Je kan je altijd laten adviseren zodat je met een goed gevoel de OSB-platen aanschaft die jij van tevoren in je gedachten had. Elke OSB-plaat wordt op een andere manier geproduceerd en elke producent heeft zijn eigen normen en waarden. Zo vindt iedereen weer eigen dingen belangrijk en dat zie je ook bij je keuze terug. Succes met het zoeken!