Trends in interieur komen en gaan vaak een stuk subtieler dan die in bijvoorbeeld de modewereld. Dit omdat we er niet elke dag mee bezig zijn, maar er pas over na gaan denken als we bijvoorbeeld nadenken over een verbouwing of vernieuwing van het interieur – iets wat niet al te vaak gebeurt! De laatste tijd zijn de trends bijvoorbeeld minimalisme, bohemian inrichtingen met veel planten en patroontjes gecombineerd met meer moderne meubels en zachte kleuren vanuit de nieuwe Scandinavische trend. Maar wat nou als deze je helemaal niet aantrekken? En het moeilijker wordt om decoratie en meubels te vinden die wél passen bij wat jij wil? Kortom: hoe maak (of houd) je jouw woning uniek?

Denk aan texturen!

Iets wat vaak vergeten wordt, maar wat een enorme invloed heeft op de sfeer en uitstraling van een ruimte, is de textuur. Toch is dit iets wat vooral onbewust wordt toegepast, maar nooit echt opzettelijk! En dat is ontzettend zonde, dus het is tijd dat daar verandering in komt. Een leren bank straalt bijvoorbeeld een heel andere sfeer uit dan een stoffen bank. Maar dit geldt ook voor kussentjes, papieren posters of foto’s achter glas in een fotolijst, en noem maar op. Een spachtelputz muur kan een goede investering zijn als de gladheid niet aansluit bij je inrichting. En een visgraat vloer voegt veel meer karakter en uniekheid toe dan een standaard glad laminaat patroon.

Aparte kleurencombo’s

Iets wat de sfeer van een huis echt kan maken of breken is de kleuren die gebruikt worden. En gebruik van bepaalde kleuren zijn vaak enorm nauw verbonden aan specifieke trends als het op interieur aankomt. Om dus echt met die trends te breken als je iets helemaal anders wil is het kleurgebruik dus echt iets waarmee je een verschil kunt maken. Combineer bijvoorbeeld niet alleen warme kleuren met elkaar maar ook complementaire kleuren of contrasterende, zoals blauwtinten en roodtinten, paars en geel, en noem maar op. Varieer in deze kleuren niet alleen op bijvoorbeeld twee muren maar maak één muur een kleur en contrasteer deze met de kleuren van bijvoorbeeld je meubels of decoratie. Zo krijg je een unieke sfeer maar is toch alles mooi met elkaar verbonden!